Info over honing

 

Info over honing

 

Griekenland is een groot land, de twee uiterste punten liggen ongeveer 1100 km uit elkaar. Het klimaat verschilt van noord naar zuid, in het noorden wordt het winter terwijl dat in het zuiden  nooit wordt.  De bijen die in Griekenland voor de productie van honing zorgen, kunnen dus het hele jaar honing maken, zonder dat  ze suiker bijgevoerd moeten krijgen. Omdat Griekenland groot en dun bevolkt is, kan de beste honing gemaakt worden van wilde  bloemen, die in de vrije natuur groeien.
Onze imker rijdt met zijn bijen de lente en dus de bloemen achterna. Dat houdt in dat de bijen altijd honing kunnen halen. In de winterperiode brengt de imker zijn bijen naar het zuiden van Griekenland, aan de zee bij Kalamata. Dit gebied kent nl. geen winterse temperaturen, het blijft daar voor de bijen geschikt weer. Het grote voordeel hiervan is, dat de bijen niet bijgevoerd hoeven te worden met suiker-water (wat in Nederland wel nodig is). De honing is dus een puur natuur product.
 
De imker van onze honing zet zijn bijen altijd in de vrije natuur, dus pure honing. Dat betekent wel, dat hij elke 10 weken zijn bijen moet verplaatsen, beginnende in Kalamata en dan elke 10 weken een stukje hoger naar het noorden van Griekenland. Zo zorgt hij, dat zijn bijen steeds over de bloemen en natuur in de lenteperiode kunnen beschikken. Dit is wel een zeer intensieve en kostbare manier om de beste honing te verkrijgen.
Bijen moeten 85% honing van eenzelfde soort plant halen, dan pas mag de honing de naam dragen van de bloem of boom, waar deze honing vanaf komt. Pijnboom-honing is pas pijnboom-honing, als 85% van de honing afkomstig is van de pijnbomen.                                                                                                    
Dit wordt vastgesteld door de Universiteit van Thessaloniki in Griekenland. Elke partij is 1000 kg en daarvan wordt een monster genomen, deze wordt dan onderworpen aan testen aan de universiteit. Daarvan wordt dan een rapport opgesteld, dat rapport wordt weer meegegeven bij de honing die wij importeren.
Bloemenhoning is de meest voorkomende honing en door de meeste als lekkerste honing bevonden. De bloemen van deze honing groeien tegen de bergwand.
Pijnboom honing is de tweede meest voorkomende honing, deze honing is geliefd om zijn zachte smaak en weinig natuurlijke-suikers. De honing wordt ook wel light-honing genoemd. Pijnboom honing is in Griekenland veel voorkomend.
 
Met vriendelijke groeten,
Mark van de Ven en Nikolaos Bambarousis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contactgegevens

Kerkstraat 52
5721 GW Asten
+31 (0)6-55501333
terugnaardenatuur@hotmail.com

U bent welkom op de markten,(zie agenda).

Openingstijden

Neem contact met ons op voor bezoektijden. En volg onze agenda m.b.t. markten.
Griekse Honing
Griekse Honing
SONY DSC
SONY DSC